Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, με αφορμή την άκρως επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Αργολίδας.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, οι σιδηροδρομικές γραμμές Κόρινθος – Άργος, Άργος – Ναύπλιο και Άργος – Τρίπολη έχουν αφεθεί πλήρως στην εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου, χωρίς καμία συντήρηση ή μέριμνα από το κράτος. Κατά μήκος του δικτύου έχουν συσσωρευτεί ξερά χόρτα, σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά, που καθιστούν τη ζώνη των γραμμών επικίνδυνη εστία πρόκλησης πυρκαγιάς – ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Με την ερώτησή του, ο βουλευτής ζητά να διευκρινιστεί ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και πυροπροστασία του σιδηροδρομικού δικτύου, αν έχει υπάρξει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τον καθαρισμό και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Τέλος, ζητά να ενημερωθεί εάν υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση ή την επαναλειτουργία του εν λόγω δικτύου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 27 Ιουνίου 2025
ΠΡΟΣ:
Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: Εστία πυρκαγιάς το εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Αργολίδας, με ευθύνη του κράτους που τιμωρεί τους πολίτες αλλά αδιαφορεί για τις δικές του υποχρεώσεις.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ο.Σ.Ε. που διατρέχει την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (Κόρινθος-Άργος, Άργος-Ναύπλιο, Άργος-Τρίπολη) αποτελεί για χρόνια μία εγκαταλελειμμένη υποδομή, χωρίς καμία μορφή ενεργού λειτουργίας, αξιοποίησης ή έστω στοιχειώδους συντήρησης. Το δίκτυο έχει πλήρως αφεθεί στη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σήμερα σε μια ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Κατά μήκος των γραμμώνυπάρχουν σήμερα ξερά χόρτα, φυτά, εύφλεκτα υλικά και σκουπίδια, που δεν έχουν απομακρυνθεί. Σε πολλά σημεία, τα χόρτα φτάνουν σε ύψος άνω του ενός μέτρου. Πρόκειται, με απλά λόγια, για ένα δημόσιο ακίνητο – νάρκη για την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται δραματικά.
Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών απ΄ όπου διέρχονται οι γραμμές του ΟΣΕ , δικαίως ανησυχούν, καθώς μια σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει καταστροφική πυρκαγιά που θα απειλήσει κατοικίες, επιχειρήσεις, κτήματα και ζωές. Όπως πολλάκις έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, σε άλλες περιοχέςμε δραματικά αποτελέσματα.
Την ίδια στιγμή, το κράτος δεν διστάζει να μετακυλίει όλες τις ευθύνες στους πολίτες, υποχρεώνοντάς τους με σωρεία διατάξεων και υπουργικών αποφάσεων να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους από εύφλεκτα υλικά – διαφορετικά αντιμετωπίζουν βαριά διοικητικά πρόστιμα και ποινικές ευθύνες.
Ωστόσο, παρά τις αυστηρές κυρώσεις που επιβάλλονται στους πολίτες, η ίδια η Πολιτεία αγνοεί προκλητικά τις δικές της ευθύνες ως κύριος ή διαχειριστής ακίνητης περιουσίας. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αργολίδας,ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση όπου εφαρμόζονται «δύο μέτρα και δύο σταθμά»: ενώ ο πολίτης τιμωρείται με πρόστιμα και ποινές για ένα οικόπεδο λίγων τετραγωνικών, το Ελληνικό Δημόσιο αφήνει δεκάδες χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών σε κατάσταση εγκατάλειψης, χωρίς καμία φροντίδα ή στοιχειώδη συντήρηση, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες περιουσίες.
Η υποκρισία και η ανισότητα στη μεταχείριση είναι χαρακτηριστική. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητά υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη από τον πολίτη, όταν η ίδια παραβιάζει τους ίδιους κανόνες, αδιαφορώντας για τις δικές της ευθύνες.
Βάσει των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιος φορέας έχει την ευθύνη για τη διαχείριση, καθαρισμό και πυροπροστασία του σιδηροδρομικού δικτύου της Αργολίδας;
Έχει υπάρξει έλεγχος ή καταγραφή της κατάστασης του δικτύου από την Πολιτική Προστασία ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα η κυβέρνηση ώστε να καθαριστεί το εν λόγω δίκτυο και να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς;
Υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση ή την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου;
