«Η Κυβέρνηση εμμένει στην καταστολή, αγνοώντας την πρόληψη – Καμία στρατηγική, καμία λογοδοσία»
Σφοδρή κριτική άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και εισηγητής στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, Ανδρέας Πουλάς.
Ο κ. Πουλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική αποτυχία στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η χώρα έχει πληγεί από πολύ καταστροφικές πυρκαγιές, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο πρόληψης και αντιμετώπισης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Κάθε καλοκαίρι οι πολίτες παρακολουθούν το ίδιο δράμα. Η κυβέρνηση επενδύει στην επικοινωνία, διαχέει ευθύνες και μεταθέτει την πρόληψη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς καθοδήγηση και πόρους».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια ακόμη τροποποίηση του νόμου 4662/2020, που έχει ήδη αποδειχθεί ανεπαρκής, με γραφειοκρατικές δομές, ασαφείς αρμοδιότητες και αποσπασματικές ρυθμίσεις.
Κύρια σημεία της κριτικής του:
Η πρόληψη παραμένει εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού, χωρίς σαφείς δράσεις, τεχνολογικά εργαλεία ή σταθερή χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση πετά εκατομμύρια σε επικοινωνιακά προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενώ το ουσιαστικό έργο μένει πίσω.
Οι φορείς όπως τα Δασαρχεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα.
Οι εποχικοί πυροσβέστες αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο προσωπικό, με προσλήψεις περιορισμένης διάρκειας και αβέβαιο μέλλον.
Η εισαγωγή εισαγγελικής εποπτείας στη ΔΑΕΕ καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Το πρόγραμμα «Ερμής Θεοχαρόπουλος» παγώνει έως το 2030, ανοίγοντας το δρόμο για αδιαφανείς ιδιωτικές αναθέσεις.
Δεν υπάρχει σχέδιο για την εκπαίδευση πυροσβεστών ούτε αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Η αποκατάσταση πληγεισών περιοχών παραμένει χωρίς χρονοδιάγραμμα και ουσιαστική στρατηγική (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ληξούρι που παραμένει σε εκκρεμότητα από τον σεισμό του 2014).
Ο κ. Πουλάς επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την Πολιτική Προστασία, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην ενίσχυση του δημοσίου τομέα, στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και στην ξεκάθαρη κατανομή αρμοδιοτήτων.
«Δεν έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα να φέρετε προς ψήφιση και να υλοποιήσετε ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, με σαφείς γραμμές και αρμοδιότητες πρόληψης και όμως, επιμένετε στην ίδια λογική των διευθετήσεων, της μικροπολιτικής και του εμπορίου ελπίδας προς τους εποχικούς πυροσβέστες», κατέληξε ο Ανδρέας Πουλάς.